Takaisin Samu.fi sivulle
Ratkaisutietokanta

Haun tulokset:
SOSIAALITURVAN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNTA

Otsikko:
Ei oikeutta korotettuun alle 16-vuotiaan vammaistukeen, mm. ADHD
Ratkaisupäivämäärä:
13.09.2021
Diaarinumero:
8096/21/07
Tiivistelmä:
9-vuotiaalla lapsella oli todettu karyotyyppi 47 XYY, puheen ymmärtämisen häiriö, motoriikan kehityshäiriö ja ADHD. Toimintaterapia oli päättynyt ja Medikinet-lääkitys aloitettu. Arjessa oli silti edelleen haastavia tilanteita. Kansaneläkelaitos oli myöntänyt perusvammaistuen määräaikaisena 1,5 vuodelle. Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta katsoi, ettei lapsella ollut oikeutta korotettuun vammaistukeen eikä perusvammaistukea voitu myöntää pidemmäksi aikaa, koska lapsen kuntoutuksen ja kasvun myötä hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuvassa rasituksessa voi tapahtua muutoksia.
Päätös, josta valitettu:

Kansaneläkelaitos antoi 5.1.2021 päätöksen, jolla perusvammaistukeen oli myönnetty jatkona perusvammaistuki ajalle 1.11.2020 – 31.5.2021.

Vaatimukset muutoksenhakulautakunnassa:

A vaati muutosta lapsen B vammaistuen kestoon ja mahdollisesti suuruuteen. Hän vetosi siihen, että lääkitys ei ollut auttanut. Lapsi tarvitsi edelleen selkeästi ikäistään enemmän ohjausta ja tukea arjessa tunteiden ilmaisemisessa. Puheen kehitykseen liittyen tuli väärinymmärryksiä käsitteiden tasolla. Lapsella oli jopa puoli tuntia kestäviä raivonpuuskia. Hän tarvitsi jatkuvaa tukea läksyjen tekemisessä ja psyykkistä kannattelua itsetuntonsa kanssa. Lapsi sai myös paniikkikohtauksia. Lisäksi lapsi kiroili ja puhui negatiivisesti.

Ratkaisu:

Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta hylkäsi valituksen.

Perustelut:

Oikeus vammaistukeen on alle 16-vuotiaalla lapsella, jonka sairauteen, vikaan tai vammaan liittyvästä hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuu vähintään kuuden kuukauden ajan tavanomaista suurempaa rasitusta ja sidonnaisuutta verrattuna vastaavanikäiseen terveeseen lapseen.

Vammaistukena myönnetään korotettua vammaistukea 217,13 euroa kuukaudessa vuonna 2020 ja 217,93 euroa kuukaudessa vuonna 2021, jos edellä tarkoitettu rasitus ja sidonnaisuus on vaativaa tai päivittäin huomattavasti aikaa vievää.

Korotettu vammaistuki voidaan myöntää myös erityiskustannusten perusteella, jos edellä tarkoitettu rasitus ja sidonnaisuus on vähintään viikoittaista ja erityiskustannusten voidaan arvioida nousevan vähintään korotetun tuen määrään. Erityiskustannuksina voidaan ottaa huomioon toimintakykyä heikentävästä sairaudesta, viasta tai vammasta aiheutuvat tarpeelliset, ylimääräiset ja jatkuvat kustannukset siltä osin kuin henkilö vastaa niistä itse.

Vuonna 2012 syntyneen B:n terveydentilasta saadun lääketieteellisen selvityksen mukaan hänellä oli todettu karyotyyppi 47 XYY, puheen ymmärtämisen häiriö, motoriikan kehityshäiriö ja ADHD. Medikinet-lääkitys oli aloitettu. Isommissa harmistuksissa hän tarvitsi vahvaa aikuisen rauhoittelua ja tunteiden läpikäymistä. Toimintaterapia oli päättynyt. Hän tarvitsi kotona arjessa muistuttelua.

B lähti kouluun aamulla itsenäisesti, ja tavarat ja vaatteet oli laitettu valmiiksi. Hänellä oli koulussa erityinen tuki. Koulun arjessa hänellä oli haastetta tarkkaavuuden ylläpitämisessä ja suuntaamisessa sekä toiminnan ohjauksessa. Hän pystyi keskittymään tekemisiin yleensä muutamia minuutteja kerrallaan. Äännevirheet ja äännepuutteet puheessa vaikeuttivat merkittävästi ymmärretyksi tulemista sekä vaikeuttivat lukemistaidon harjoittelua ja oppimista. Kirjoittamiseen keskittyminen oli haasteellista. Hän tarvitsi muistutusta kirjaimien koosta ja rivillä pysymisestä. Hänellä oli kavereita. 

Puheterapiassa keskustelut onnistuivat, eikä ymmärtämisen pulmia tullut ilmi. Myös testitasolla puheen ymmärtäminen asettui iänmukaiselle tasolle. Käsitteellisemmän kielen (muun muassa sijainti- ja aikakäsitteet) hallinta näyttäytyi kohtalaisen hauraana. Kielellinen päättely ja sanojen välisten yhteyksien ymmärtäminen jäi huomattavasti ikäodotuksia heikommaksi. Puheilmaisu oli lausetasoista. Lauserakenteet olivat ehjiä ja sanojen taivutus asianmukaista. Hän käytti melko yksinkertaisia lauserakenteita. Kaiken kaikkiaan kerrontataidot näyttivät jäävän jonkin verran ikäodotuksista. Äänteistä puuttui /r/, ja konsonanttiyhtymissä tapahtui jonkin verran yksinkertaistumisia. Hänelle suositeltiin puheterapiaa 35 kertaa vuodelle 2021.

Kansaneläkelaitos oli valituksenalaisella päätöksellään myöntänyt B:lle perusvammaistuen ajalle 1.11.2020–31.5.2021.

Saadun selvityksen perusteella sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta katsoi, ettei B:n voitu arvioida olevan sairauden, vian tai vamman johdosta vähintään kuuden kuukauden ajan siinä määrin hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen tarpeessa, että siitä aiheutuisi vaativaa tai päivittäin huomattavasti aikaa vievää tavanomaisesta poikkeavaa rasitusta ja sidonnaisuutta. Muutoksenhakulautakunta katsoi, ettei B ollut oikeutettu alle 16-vuotiaan korotettuun vammaistukeen ajalla 1.11.2020–31.5.2021. Lapsen hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuvassa rasituksessa voi tapahtua muutoksia kuntoutuksen ja lapsen kasvun myötä, joten oikeutta vammaistukeen ei esitetyn selvityksen perusteella voitu arvioida ajalta 1.6.2021 alkaen.

Sovelletut säännökset:
Laki vammaisetuuksista 7 §, 10 § ja 11 §
Asiasanat:
Alle 16-vuotiaan vammaistuki, korotettu vammaistuki, kehityksen ja käyttäytymisen häiriöt



Alkuun

        

© 2017 SAMU | Toteutus: Mediatoimisto Crazy Mama